Navigasjon

Forstå historien, forstå deg selv

Et ulykkestilfelle ved Røskeland

Når man da blar i en gammel dagbok så finner man mye forskjellig; blant annet så har min tipp-tipp-oldefar Lars Nilsen Koppen (1839-1919) skrevet ned et tilfelle hvor bror til min tipp-oldemor Anna Johanna Larsdatter Koppen (1877-1976) ble skadet. Historien går som følger:

Den 23. desember 1902 så skulle Nils Larsen Koppen (1866-1960) kjøre ned ved til handelsmann Lars O. Rolland. Rolland bodde på den tiden nede ved Valestrandsfossen og Nils måtte da forbi Røskeland på Osterøy. Når han da kom til utmarken ved Røskeland så kom hesten til Johannes Andreas Bastesen Hannisdal (1865-1954) løpende etter ham. Nils forsøkte å stanse ham men hesten lot seg ikke stoppe – i stedet så endte dette med at Nils ble kastet til side og fikk høyre skulder slått ut av ledd og var nok relativt kraftig forslått. Han ble bragt til gården Haugo og lå der i sterke smerter i 18 timer før han fikk hjelp av doktoren.

Som vi ser så kunne også hverdagslige sysler være forbundet med muligheter for skade; og Nils brukte en stund før han var tilbake i normal gjenge.

  • Jan Roar Solberg

    Flott side. !Hei. Kom over siden din da jeg søkte etter Oldemora mi Lilly Brudvig. Den e historien var spesielt interessant da jeg bor på gården Småland som ligger mellom Hauge og Røskeland.

    • Hei, så hyggelig at du syntes det! Ja – denne dagboken inneholder mye artig historie og jeg prøver da å skrive litt variert slik at også andre kan få gleden av det nå bugnende arkivet som jeg sitter på. Jeg ser det er en Lilly Brudvik som ble født 02.02.1906 og døde 15.10.1997 – er dette din oldemor? I så fall vil jeg kanskje anta at hun fikk etternavnet av sin ektemann?

  • Britt

    Etter litt slektsgransking, har jeg funnet røtter på Osterøy, dvs. Hamre, og etter litt forarbeid til festspillene og konsert på Lysøen i sommer, ser jeg at Ole Bull både fikk inspirasjon og en del av oppveksten på Valestrand. Har kontaktet Hamre kirke for å se etter gravstener.