Familien Brudvik

Brudvik, Røedvang, Grønvold, Bjørkelund, Nygård, Edvardsen, Sørensen, Hansen, Pedersen

Laurits Johannessen Valen

Laurits Johannessen Valen

Mann - Ca 1560

Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |   Map    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Laurits Johannessen ValenLaurits Johannessen Valen ble født , Valen (sønn av Johannes Torgilsen Aga og Gyrild Torgilsdatter Aga); døde cirka 1560.

    Familie/Ektefelle/partner: Anna Farteignsdatter Seim. Anna (datter av Farteign Matsson og Karen Toresdatter) ble født cirka 1520 , Seim, Kvinnherad, Hordaland, Norway; døde cirka 1578, Valen, Husnes, Kvinnherad, Hordaland, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. Johannes Lauritsen Valen ble født cirka 1540 , Valen?; døde cirka 1620, Jondal, Hordaland, Norway.
    2. Magdalena Lauritsdatter ble født cirka 1540.

Generasjon: 2

  1. 2.  Johannes Torgilsen Aga ble født 1475 , Aga, Hordaland, Norway.

    Johannes giftet seg med Gyrild Torgilsdatter Aga. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Gyrild Torgilsdatter Aga (datter av Torgils Vikingsen Aga og Gudrun Ormsdatter Lydvo).
    Barn:
    1. 1. Laurits Johannessen Valen ble født , Valen; døde cirka 1560.


Generasjon: 3

  1. 6.  Torgils Vikingsen Aga ble født cirka 1430 , Aga, Hordaland, Norway (sønn av Viking Finnsen Aga og N.N.).

    Torgils giftet seg med Gudrun Ormsdatter Lydvo. Gudrun (datter av Orm Ivarsson og Gyrid Bårdsdatter) ble født cirka 1455 , Lydvo, Voss, Norway; døde 1519, Lydvo, Voss, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 7.  Gudrun Ormsdatter LydvoGudrun Ormsdatter Lydvo ble født cirka 1455 , Lydvo, Voss, Norway (datter av Orm Ivarsson og Gyrid Bårdsdatter); døde 1519, Lydvo, Voss, Norway.
    Barn:
    1. 3. Gyrild Torgilsdatter Aga
    2. N.N. Torgilsdatter Aga


Generasjon: 4

  1. 12.  Viking Finnsen Aga ble født cirka 1400 , Aga, Hordaland, Norway (sønn av Finn Torgeirsen Aga og N.N. Vikingsdotter).

    Viking giftet seg med N.N.. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 13.  N.N.
    Barn:
    1. 6. Torgils Vikingsen Aga ble født cirka 1430 , Aga, Hordaland, Norway.

  3. 14.  Orm IvarssonOrm Ivarsson ble født 1420 , Lydvo, Voss, Norway (sønn av Ivar Vikingson og Ingrid N.N.); døde 1497, Lydvo, Voss, Norway.

    Notater:

    Orm Ivarson nevnes som lagrettemann på Voss i 1468. I anledning av arven etter Erling Håkonson på Sandvin opptrer han på sin hustrus vegne og opptar tingsvitner i Kinsarvik den 1. juni 1478. Det må ha vært en langvarig strid om dette godset, for først ved en herredagsdom av 1494 tilfaller det gamle Sandvinsgodset søstrene Herborg og Gyrid Bårdsdøtre.

    Orm Ivarson på Lydvo hadde en sønn, Ivar Ormson, og tre døtre, Ingrid, Astrid og Gudrun. De tre døtrene er nevnt i det store skifte på Torsnes i 1497. Astrid var gift med væpneren Orm Eirikson Orm i Stavanger (han som ble henrettet av danskene i Bergen i 1521), Gudrun var gift med Hans Marteinson Aga. Hun må etter Steinnes? utredning i «Ætt og Heim» (1956) først ha vært gift med Torgils Vikingson Aga.

    Hvem Ingrid Ormsdatter var gift med, er ikke oppgitt, men hun bodde på farens gård Lydvo i 1521 og betalte den største skatten på Voss.

    Sira Ivar Ormson var ikke nevnt i skiftet på Torsnes (kanskje død, nevnes i 1496). Sira Ivar Ormson var sokneprest på Voss og domherre i Bergen i 1484 og 1496. Han hadde en sønn, hr. Orm Ivarson, som var kannik i Stavanger. I sin prestehistorie for Voss og Hardanger forteller Miltzow at Ingrid Ormsdotter hadde datteren hustru Gyrid på Lødvebø og forteller videre at ætta på Lydvo var av adelig byrd.

    Orm giftet seg med Gyrid Bårdsdatter. Gyrid (datter av Bård Sigurdson og Gyrid Torbergsdatter) ble født cirka 1425 , Torsnes, Jondal, Norway; døde 1497, Lydvo, Voss, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 15.  Gyrid BårdsdatterGyrid Bårdsdatter ble født cirka 1425 , Torsnes, Jondal, Norway (datter av Bård Sigurdson og Gyrid Torbergsdatter); døde 1497, Lydvo, Voss, Norway.

    Notater:

    På Torsnes nevnt i 1491.

    (I følge Norsk Slektshistorisk Tidsskrift B. II s. 153-167)

    Gyrid Bårdsdatter hadde også vært gift med Asbjørn Gran på Meløen i Helgeland. Gyrid og hennes søster Herborg holdt skifte mellom seg omkring år 1497. Der ble det delt en mengde gårder og gårdsparter i Hardanger og noen i Ryfylke, samt gården Bratte på Shetland. Kilde: http://www.home.no/torerlan/rustung.htm

    Gyrid Bårdsdatter

    Gyrid Bårdsdotter ble født på Torsnes i Jondal. Hun var datter av Bård Sigurdson Torsnes og Gyrid Torbergsdatter. Gyrid var gift med Orm Ivarson Måge. De hadde barna:

    1. Ingrid Ormsdatter

    2. Sira Ivar Ormson

    3. Astrid Ormsdatter

    4. Gudrun Ormsdatter

    Skifte av jordegodset etter foreldrene Bård og Gyrid ble holdt på Torsnes den 4. mars 1497, lørdagen før Midfaste søndag. Bård må være død lenge før dette - som nevnt trolig omkring 1446. Til stede på skiftet var arvingene etter de to døtrene til Bård og Gyrid. Disse arvingene var: Biskop Gotskalk i Holar på Island

    med fullt og lovlig ombud på sin mor Herborg og sine to brødre Peder og Guttorm Nilssønners vegne. For Gyrid møtte svigersønnene Orm Eirikson, som da var borger i Stavanger, og Hans Marteinson på Aga, og disse to likeledes i fullt og lovlig ombud for henne, og hennes tre døtre Ingrid, Astrid og Gudrun. Ingrid var vel allerede enke, siden hennes mann ikke nevnes. Astrid var gift med væpneren Orm Eirikson Orm, og Gudrun var da gift med Hans Marteinson på Aga. Skiftebrevet er utstedt av biskop Gotskalk.

    Gyrid ble tildelt omkring 42 lauper smør i disse gårdene. Velde har detaljene også her om de gårdene som falt på Gyrids part:

    Kaldestad, Steine, Berge i begge tun i Øystese, Seim i Granvin, Nedre Sekse, Årekol, Øvre Børve i Ullensvang, Instanes, Sætveit, Store Brandvik, Vinje på Voss, Holven, «Græe», Rørvik, Tveit i Ulvik, Nesheim i Ryfylke, (Vats), Håland Ødegården som ligger i Odhu, Høynes på Skutenes, halve Torsnes, den indre luten med hus således som «tilforn har vært skiftet», halve naustet, halve sjøboden og halve fjæren ved naustet, halve Sandven, halve Hauge (Underhaugen i Jondal) med halve ødegården, oppseter og seter.

    Heimefølge i Espeland 2)og Bakke, Øystese.

    Søsteren Herborg fikk omkring 42 laup i gårdene:

    Ytre Alsaker, Mo, Nesthus, Folkedal, Indre Alsaker, Hauso, Hesthammer, Oldrodalen (Erdal)? med Ødegården, Mundheim, parten i Dale i Karmsund, Fet i Uskedal, Skare, Halleråker, Vik ved Oma, Kvedal (Kvandal?) med oppseter, Skartveit, Brattehjetland og store Bjelland i Ryfylke, halve Torsnes, den ytre parten med hus, halve naustet, halve sjøboden, halve fjæren ved naustet, «alt eftersom det før har vært skiftet», halve Sandven, halve Hauge med halve ødegården, oppseter og seter. Heimefølge i Dale, Karmsund

    og Folkedal, Hardanger.

    Det er som vi ser et stort og rikt bo. En stor part av godset etter Gyrid gikk til Sebjørn og Tore Toresønner i Ryfylke. De er etterkommere av Gudrun Ormsdatter, som antagelig først var gift med Torgils Vikingson og som enke ble gift med Hans Marteinsson på Aga. Døtrene til Orm og Gyrid, som nevnes i skiftet, er døtre av Orm Ivarson på Lydvo, som Gyrid Bårdsdatter var gift med.

    Orm Ivarson på Lydvo opptrer allerede i 1478 for å ivareta Torsnesættas arverett til Sandvingodset. På Torsnes nevnes i 1497 de tre døtrene til Gyrid og Orm, som deler Torsnesgodset, deriblant en del av gårdene i Jondal kommune også arven fra Sandvin.

    Orm Ivarson nevnes i flere brev fra Voss mellom 1455 og 1472. Foruten de tre døtrene hadde Orm en sønn

    som var sokneprest på Voss fra 1484 til 1496 - Sira Ivar Ormson. Han nevnes ikke i forbindelse med skiftet på Torsnes i 1497 og må da antagelig være død. Han hadde flere barn utenfor ekteskap. Sønnen Orm Ivarson var kannik i Stavanger. I sin prestehistorie for Voss og Hardanger forteller Miltzow at Sira Ivar Ormson var av adelig byrd og at han hadde ei søster Ingrid Ormsdatter «her på Voss som i 1537 bodde

    på en av de beste gårder ved navn Lødve, som hun eide med mange flere gårder i bygden og tillige med sin datter Gyrid kalles en odels og adelsbåren kvinne i gamle skinnbrev».

    I et utrykt brev fra 1538 blir Ingrid Ormsdatters datter Gyrid titulert som «erlig kvinne Hustru Gyrid på Lødvebø». I 1521 oppføres Ingrid på Lydvo og den skatt hun betaler, er den største på Voss.

    Den andre av Orm Ivarsons døtre - Astrid - var som nevnt gift med væpneren Orm Eirikson Orm. Vi har

    før sett at han var med i opprørene i Ryfylke på grunn av de store ekstraskatter. Etter at han hadde betalt den store straffeskatten i 1521, ble han fengslet og seinere hengt i Bergen, samtidig som hans hustru måtte avgi halvdelen av fellesboet.

    Den yngste av de tre søstrene var vel Gudrun - gift med Hans Marteinson på Aga. Gudrun har antagelig som alt nevnt, vært gift med Torgils Vikingson før hun ble gift med Hans Marteinson. Ei datter av Torgils og

    Gudrun må har vært gift med Tore Sebjørnson i Ryfylke, og Jens/Johans/Johannes på Aga i 1521 må trolig være Torgils og Gudruns sønn eller svigersønn. 1)

    1) Olav Kolltveit: «Jondal i gamal og ny tid», 1953 (s. 55-57).

    Olav Kolltveit: «Odda, Ullensvang og Kinsarvik i gamal og ny tid», 1963

    Berge Velde: Slektene Velde og Espeland og inngiftede slekter. 1957

    Barn:
    1. Astrid Ormsdotter ble født cirka 1458 , Lydvo, Voss, Norway; døde etter 1538, Stavanger, Rogaland, Norway.
    2. 7. Gudrun Ormsdatter Lydvo ble født cirka 1455 , Lydvo, Voss, Norway; døde 1519, Lydvo, Voss, Norway.
    3. Ivar Ormson ble født etter 1430 , Lydvo, Voss, Norway.
    4. Torbjørn Ormson ble født etter 1430 , Lydvo, Voss, Norway.