Navigasjon

Forstå historien, forstå deg selv

Fest og feiring på Bjørkelund rundt 40-60-tallet

Fest og feiring på Bjørkelund rundt 40-60-tallet

Jeg har tidligere skrevet om historien til Bjørkelund og hvordan hverdagslivet var der den gang min farmor var ung. Denne gangen skal jeg ta for meg hvordan festligheter ble gjennomført. Her kommer man da kort inn på bursdagsfeiring, før vi tar turen til konfirmasjon – innom bryllup før vi avslutter med jule- og nyttårsfeiring.

Bursdagsfeiring på Bjørkelund

Bjørkelund ligger et stykke fra mange, og den gang min farmor Ågot Brudvik f. Bjørkelund var ung på 40-tallet så var det gjerne veldig væravhengig med tanke på hvem og hvor mange som kom på hennes bursdagsfeiring. Hun er født 31. oktober 1935 og når man da var født såpass sent på året så kunne det gjerne være snø og vanskelig fremkommelighet når hun da skulle feires.

Som oftest hadde hun besøk av klassekamerater, og om det ikke var for tungt så tok også slekt og venner fra Grønevik turen inn til Bjørkelund. I tillegg så bodde jo onkel Samson Gravdal (1882-1964) og tante Johanna Nilsina Gravdal f. Bjørkelund (1888-1964) med sin store barneflokk rett på nedsiden av Bjørkelund – så de var selvskrevne gjester. I tillegg kom det gjerne også besøk fra Alfred Vestervik (1894-1978).

Hennes mor, Anna Gurine Bjørkelund f. Lunde (1893-1959) stelte i stand og laget da bløtkake, lefse og noen ganger kringle. Dette ble da servert sammen med hjemmelaget saft – med andre ord mye kos for barna.

Gaver var det heller lite av på den tiden – det var ikke vanlig å ha med seg gaver, men man visste heller ikke om noe annet – så gaven var gjerne at man fikk en «annerledes-dag» med moro og lek sammen med andre barn.

Konfirmasjon på Bjørkelund

Når man var ferdig med skolegangen så var det konfirmasjon som sto for tur. Man begynte gjerne å gå til presten for undervisning på våren og gjorde dette utover sommeren før man da gikk opp til konfirmasjon på høsten. Egentlig så skulle Ågot Brudvik f. Bjørkelund blitt konfirmert i 1949 men siden hun var født så sent på året så måtte hun og en annen fra sitt klassetrinn, Martin Øyerhamn som var født i desember konfirmeres året etter.

I 1950 når hun da skulle konfirmeres så ble det gjort en liten vri. I stedet for at undervisningen gikk fra vår til konfirmasjonen så ble det intensiv opplæring. Hun var 8 dager på Mundheim hvor hun da bodde hos fetteren til faren Johan Berntinius Bjørkelund (1893-1980), Andreas Mikal Nernes (1901-1978) og kona Ragnhild Haugland (1901-1965). De hadde en sønn Hans Peder Nernes som da var født samme året som Ågot og som da også skulle gå for presten.

De måtte pugge katekismen, salmer, fader vår, de 10 bud og historier og anekdoter som da presten kom med under opplæringen. Siden dette ble intensivert så ble det enklere å huske dette fremfor at man måtte huske tilbake over lengre tid.

Deretter så måtte hun flytte ut på Varaldsøy i 8 dager. Ei venninne av Ågot – Solveig Våge – ville gjerne at hun skulle bo hos de, men moren Anna Gurine Bjørkelund f. Lunde (1893-1959) hadde allerede ordnet bosted hos noen venninner av seg – så da ble det der hun bodde.

Sommeren 1950 så hadde moren gått til innkjøp av stoff til ny kjole til Ågot. Broren Ole Bjørkelund (1920-2005) sin kone Vigdis Bjørkelund f. Storvik (1921-1976) kom da til Bjørkelund og sydde kjolen mens hun var der.

Det var også slik at foreldrene gjerne også kjøpte ny kåpe og sko – for å få handlet slikt så ble da Ågot sendt til Bergen til tanten Mikaline Bolette Johannessen f. Vestervik (1886-1969). Det ble da båt opp til Mundheim, deretter busstransport fra Mundheim til Bergen og «Bolette» som de kalte henne, møtte henne på bussholdeplassen. Ågot bodde der og «Bolette» tok henne da med ut for å få handlet før hun da ble sendt samme vei hjem igjen.

Så kom den store dagen, 3. september 1950 så gikk hun for presten Nils Torvald Eide i Varaldsøy kirke. Hun oppfattet ikke spørsmålene som veldig vanskelig og selve konfirmasjonen gikk da raskt og smertefritt. Deretter så var det festligheter hjemme på Bjørkelund. Det var da den nærmeste familien som da ble invitert. Samson med familie, tanten Mikaline Bolette Johannessen f. Vestervik (1886-1969), tante Marta Helena Sjursen f. Bjørkelund (1895-1969), kusine Ingeborg Hansina Grønevik f. Lunde (1910-1989) og noen andre fra Os blant annet så kom Karin Lunde som da var på samme alder som Ågot.

Konfirmasjonen var som i dag, det vanket litt pengegaver – men ikke i nærheten av de tilstander man har nå. Hun husker spesielt at fra moren Anna Gurine Bjørkelund f. Lunde (1893-1959) så fikk hun et smykke med kors som da Anna selv hadde fått når hun sto til sin konfirmasjon. Når da den eldre søsteren til Ågot, Anna Johanne Valestrand f. Bjørkelund sto til sin konfirmasjon så fikk hun også et smykke fra sin mor, et anheng med bilde av sine foreldre som Anna hadde båret selv.

En gave som sto ut var en gullmedaljong hun fikk fra tante Mikaline Bolette Johannessen f. Vestervik (1886-1969). Dette var en veldig stor gave å gi den gangen – og grunnen til at hun hadde kjøpt denne var at ei kusine av Mikaline jobbet på en gullsmedforretning i Bergen. Smykket hadde en liten skade ved at noe av emaljen var blitt ødelagt – ikke veldig synlig men nok til at man ikke ønsket å selge dette i forretningen. Mikaline fikk da kjøpt dette rimeligere og Ågot fikk da dette smykket.

Den dag i dag så har hun fremdeles alle de ulike konfirmasjonskortene hun fikk den gangen.

Bryllupsfeiring på Bjørkelund

Det hørte med til sjeldenhetene at man fikk feiret bryllup på Bjørkelund men 7. august 1948 så ble det ordnet i stand dobbelt-bryllup for brødrene Ole Bjørkelund (1920-2005) og hans kone Vigdis Storvik (1921-1976) og Arne Bjørkelund (1923-1975) med sin kone Gudrun Marie Eikeland (1924-2015). Vigdis sin familie kom fra Gildeskål rett sør for Bodø i Nordland mens Gudrun sin familie kom fra Auklandshamn i Sveio – et godt stykke sør for Kvinnherad.

Vigdis og moren kom over med Ole fra Oslo for å hjelpe til med å stelle i stand, og Ågot mener også at de kom fra Auklandshamn også for å hjelpe til. Arne Bjørkelund hadde ordnet det slik at hele brudefølget skulle fraktes fra Bjørkelund og over til kaien på Varaldsøy med båten «Paraten». Denne båten tilhørte et tønnemakerfirma på Furhovda som Arne da hadde jobbet ved noen år tidligere.

Ågot Brudvik f. Bjørkelund husker spesielt den gledesscenen som utspilte seg på kaien på Varaldsøy. Faren til Vigdis Storvik hadde kommet ned fra Gildeskål for å feire datteren – helt uten at man var klar over dette. Vigdis ble helt fra seg av glede og både latter og tårer satt løst blant henne og resten av følget. Vielsen ble gjennomført av sogneprest Nils Torvald Eide og deretter bar det tilbake til Bjørkelund for å feire.

Anna Gurine Bjørkelund f. Lunde (1893-1959) fikk hjelp av kvinneforeningen hun var med i – og det var da ei dame som bodde ute ved Nygård som sto for maten.

Hun var kokk av yrke og hadde da fått hjelp av andre venninner og døtre til å bistå med å få ordnet oppvask og servering. Det var et stort brudefølge som da hadde kommet til Bjørkelund og man måtte ta i bruk begge stuer og kjøkken for å få sitteplasser nok til alle. Maten ble ordnet ute i ildhuset hvor man da hadde både komfyr og grue og det gikk da skytteltrafikk inn og ut for å holde festen i gang.

Utover kvelden så ble det bydd opp til dans i sjøboden nede på stranden. Det var en nabo som sto for musikken da han var rimelig god med trekkspill. Festen gikk ut i de sene nattetimer og etter hvert så ble da folk plassert rundt omkring for å få sove. Alt av plass ble brukt, folk sov tett i senger, på gulv og ute i høyet i låven. Man hadde ikke så store krav den gangen. Ågot og tanten Marta Helena Sjursen f. Bjørkelund (1895-1969) bygget seg en liten seng ved pipa og lå der.

Jul på Bjørkelund

Siden de var så spredt i alder så husker Ågot at det i hovedsak var julefeiring med foreldre og søsknene Bjarne Bjørkelund og Anna Johanne Valestrand f. Bjørkelund. Det var sjelden det var noe store gaver utover småsjokolader, hjemmelagde gaver og pyntegjenstander. Men en gang så hadde broren Bjarne skaffet dem ski til jul rett etter andre verdenskrig – og det var stor stas. De hadde ikke hatt ski før, og da ble gleden stor når de kunne spenne de på seg og sette utfor ned bakkene.

Juletre var av type furu – og treet ble kjøpt av Jacobsen ute ved Femsteinevik. Dette ble da fraktet til Bjørkelund og båret inn – i tillegg til å betale for treet så vanket det også en 50-øring til de barn som da var med å hjalp til. Anna Gurine Bjørkelund f. Lunde (1893-1959) hadde en liten kopp med småpenger som hun hadde øverst i skapet. Denne ble tatt frem når det var på sin plass å gi en liten påskjønnelse. De eldre brødrene til Ågot, Ole og Arne Bjørkelund pleide å ringe hjem til høytider – men siden man da ikke hadde telefon på Bjørkelund så ringte de til familien Øyerhamn og da var det barna Martin, Gudrun eller Karin Øyerhamn som da løp med beskjed til Bjørkelund. En beskjed som da gav de 50 øre.

På julaften så var det alltid lutefisk, rømmegrøt og lefse som sto på menyen. Anna forberedte maten og den ble da servert enten på kjøkkenet eller ute i stuen – alt ettersom hvor mange som var hjemme til jul. Ellers i løpet av julen så hadde de andre retter, som steik. I løpet av romjulen var det gjerne flere som var innom på besøk, både familien til Samson og Johanna samt de fra Grønevik – og et høydepunkt var da juletrefesten.

Juletrefesten ble arrangert av kvinneforeningen som da Anna Gurine Bjørkelund f. Lunde (1893-1959) og hennes venninner var del av. I utgangspunktet så jobbet de da for sjømannsmisjonen men forsøkte også å arrangere sosiale tilstelninger. Festen ble holdt i den gamle skolestuen ute ved Nygård, og man stelte da i stand bord i kjelleren og alle som kom dit hadde med seg hver sin rett. I tillegg ble det ordnet kaffe og hjemmelaget saft til barna. Ågot husker godt at Alfred Vestervik (1894-1978) fikk beskjed hvert år at han måtte ta med seg kryddersilden han lagde – da alle synes den var så fryktelig god.

Den siste julen som Anna Gurine Bjørkelund f. Lunde (1893-1959) levde i 1958 så var hele familien samlet på Bjørkelund. Da var både Ole og Vigdis Bjørkelund der med barna Jan Kristian og Atle Jonny Bjørkelund. Arne og Gudrun Bjørkelund var der med barna Alf Johan og Arvid Martin Bjørkelund. Bjarne og Martha Bjørkelund var der med sønnen Jonn Andre Bjørkelund. Ragnar og Anna Johanne Valestrand var der med datteren Hilde Jorun Valestrand. Egil Arne og Ågot Brudvik var der med sønnen Jarle Brudvik.

Nyttårsfeiring på Hatlestrand

Nyttårsfeiring var det ikke stort av på Bjørkelund. Men det ble arrangert dans på Hatlestrand slik at de trasket da igjennom skogen til Nygård og fikk som oftest skyss med båt herfra og inn til Hatlestrand. Det var stor stas og et stort høydepunkt for de unge. Så vidt Ågot kan erindre så var det ikke noe særlig feiring utover det – og hun kan heller ikke huske at det noensinne var noe særlig med fyrverkeri.

Om artikkelforfatteren

Født 1981 i Horten som eldste sønn av Jarle Brudvik (1957) og Brit Mari Nygård (1961). Alltid hatt en dyp interesse for både lokalhistorie, slektshistorie og de lange linjer.