Historien om Befalsskolen for Ingeniørvåpenet (BSIV) starter allerede i 1879 når Stortinget da bevilget 2.000,- i stipend til to underoffiserer med den hensikt å utdanne disse til instruktører ved ingeniørunderoffiserskolen som man da senere skulle opprette. Det var de to artillerisersjantene Blaklie og Carl Gustav Odlaug (1853-1934) som da ble sendt over til Sverige for å tjenestegjøre ved den Kongelige Svenske Pongtonnerbataljonens Instruksjonskompani i Stockholm.
Tanken var at man da skulle opprette skolen høsten 1880, men det var ikke før en ny vernepliktslov ble vedtatt den 16. juni 1885 at man begynte å få litt mer fart på sakene. I denne vernepliktsloven be det satt bestemmelser for at man nå skulle ha egne mannskaper til ingeniørtroppen – og for at dette skulle fungere var det da en stor nødvendighet at man også fikk på plass underoffiserer til å håndtere dette. Våren 1886 ble det da bevilget 11.000,- til et «Instruksjonskurs til utdanning av ingeniørunderbefal».
Skolen ble da initiert og den 15. september 1886 så meldte de 12 første elevene seg til tjeneste. Det er altså denne datoen som da regnes som skolens stiftelsesdag. Det var Kaptein (senere Major) Kristian Kornelius Hagemann Brandt (1831-1905) som ble beordret til å besitte sjefsstolen og med seg fikk han premierløytnant I. L. A. Salicath. Fanejunker Carl Gustav Odlaug gikk inn som skolens første underoffiser og instruktør.
I dag kommer dette under Ingeniørbataljonen av Brigade Nord.