Norge var relativt sent ute med å komme i gang med å føre kirkebøker. Allerede i 1497 så ble den første kjente kirkeboken innført i Toledo, Italia. Her ønsket man en bedre oversikt over dåp og ekteskap i sitt område. Før hadde man ikke hatt det samme behovet, da innbyggerne i stor grad var lite mobil – men nå begynte mennesker å flytte mer på seg. Ordningen spredte seg utover i Vest-Europa og i 1563 ble det innført en katolsk kirkerett som sa at alle sogn skulle føre kirkebøker.
Noen år tidligere, mer nøyaktig 5. september 1538 – så hadde den Engelske Kirken, som på dette tidspunktet hadde brudt med den Katolske Kirke innført den samme bestemmelsen.
Først i 1623 finner vi den eldste kjente kirkeboken her i Norge. Den er ført i Andebu, Vestfold og man skal mer enn 10 år frem før man finner neste kirkebok – da Bragernes, Drammen, Buskerud kom i gang med å føre kirkebok – men det var først i 1688 at det ble pålagt ved lov at alle sogneprester i Norge skulle føre kirkebok. Til tross for dette, er det flere steder man ikke finner kirkebøker før man kommer inn på 1700-tallet; dog dette skriver seg nok mer til at de rett og slett har gått tapt.