Navigasjon

Forstå historien, forstå deg selv

Hva slags verktøy skal jeg bruke?

Hva slags verktøy skal jeg bruke?

Det er vanskelig å peke på et spesifikt verktøy som passer til ditt behov. Det er fordeler og ulemper med alle løsninger som eksisterer i dag – dog det er en overvekt av gode løsninger som baserer seg på Windows-operativsystem fremfor andre operativsystemer. Flere gode løsninger er også tilgjengelig som rene nettbaserte-løsninger. Nedenfor finner du en oversikt over tilgjengelige verktøy, slik at du selv kan ta valget over hva som best passer ditt bruk.

Windows

452-legacy-box

Legacy

Legacy er av mange sett på som det beste alternativet når det gjelder programvare for Windows. Med en rekke forskjellige rapporter, muligheter til å følge dine forfedres flyttemønster over tid, delte hendelser mellom ulike mennesker og ikke minst, god kildekontroll.

453-family-tree-maker-box

Family Tree Maker

Ancestry.com var tidlig ute med verktøy som var direkte koblet mot deres nettløsning. Family Tree Maker kommer både til Windows og MacOSX og innehar mange av de funksjonene som Legacy har. Et godt alternativ, særlig om du kjører MacOSX. Kan publisere til Ancestry.com.

456-rootsmagic-box

Roots Magic

Roots Magic var en av de første som hadde integrert søk direkte mot FamilySearch og har i den senere tid også fått implementert direkte søk mot MyHeritage. Gode data-muligheter, men er i stor grad mer rettet mot amerikanske brukere – men gode løsninger som fungerer for Nordmenn.

59884-family-tree-heritage-box

Family Tree Heritage

Family Tree Heritage (FTH) er sertifisert til bruk opp mot database til FamilySearch. Et helt greit verktøy som innehar det man forventer å finne i et slektsforskningsverktøy. En vifterapport i forskjellige farger er blant verktøyene mange finner glede av.

59885-brothers-keeper-box

Brother’s Keeper

Brother’s Keeper er en av de eldre programmene som har vært tilgjengelig for slektsforskere i en årrekke. Med fokus på en del rapporter og funksjoner fremfor brukergrensesnitt har nok programmet blitt forbigått av en rekke aktører. (Norsk)

20121026_embla

Embla

Embla Familie og Slekt har ligget brakk i noen år – et norsk-utviklet program som hadde mye godt for seg. Nå har utviklerne samlet inn ressurser til å gjenoppta denne tråden og vi kan håpe at man ser en god løsning i tiden som kommer fremover.

Andre operativsystemer

Gramps_LogoType

Gramps

MacOSX/Linux

reunion

Reunion

MacOSX/iPad/iPhone

Nettbaserte løsninger

Det finnes flere nettbaserte løsninger – Ancestry.com, MyHeritage.com og Geni.com er blant noen av de. Her i Norge er Smartslekt.com (tidligere Geneafiles.net) på vei med en løsning – som forventes å lanseres i løpet av 2015. Jeg har selv testet alle disse løsningene, og de er gjerne godt utformet og gir mange muligheter for å finne slektninger og forfedre. Hovedproblemet er at mange helt ukritisk legger til lenker som ikke holder vann – slik at det er mange, mange familier som i dag er tilknyttet adelsslekter, kongelige så vel som Thor, Odin og Gud.

Disse nettbaserte løsningene er gode verktøy som kan brukes i tillegg til et annet verktøy; man kan som nevnt finne levende slektninger man ikke var klar over – og de kan også fungere som en pekepinn videre om man står fast. Da du ikke har full kontroll på dine egne data, er det ikke anbefalt å ha dette ene og alene som din forskningsplattform.

tng

The Next Generation (TNG) er et nettbasert verktøy som er utviklet av Darrin Lythgoes. Verktøyet har de fleste funksjoner du trenger for å kunne fungere som et eget slektsverktøy og det er det verktøyet som ligger til grunn for løsningen du finner på disse nettsidene.

Om artikkelforfatteren

Født 1981 i Horten som eldste sønn av Jarle Brudvik (1957) og Brit Mari Nygård (1961). Alltid hatt en dyp interesse for både lokalhistorie, slektshistorie og de lange linjer.

En kommentar

 1. Jeg er gründeren av dette programmet som nå er kalt smartslekt.no.
  Jeg ble sparket ut fra styret og fra prosjektet i desember i fjor. Dette er et typisk tilfelle hvor investorene tar over prosjekt for egen vinning. Og gründeren blir kastet.
  De byttet følgelig ut http://www.geneafiles.com til http://www.smartslekt.no ettersom jeg har opphavsretten på http://www.geneafiles.com. Og firmaet heter fortsatt Geneafiles.com AS.

  Jeg ble endog politianmeldt for «illojal oppførsel» når jeg motsatte meg.
  Historien er lang, men de har ødelagt alt som har med mine idéer og hvordan det skulle fungere, så dette vil ikke ha lang levetid…

  Dag Antonsen