Navigasjon

Forstå historien, forstå deg selv

En mindre kjent kilde for å finne portrettbilder

En mindre kjent kilde for å finne portrettbilder

For mange så kan det være en prøvelse å finne bilder av eldre generasjoner. På min fars side så har dette gått relativt knirkefritt – der var det mange som har tatt vare på en rekke forskjellige bilder. Der kom jeg enkelt tilbake til tipp-oldeforeldre uten store problemer, til og med noen bilder av deres foreldre igjen. På min mors side derimot skulle det vise seg å være vanskeligere.

Lenge har jeg tenkt at jeg nok ikke kom meg noe videre med tipp-oldeforeldre enn hva jeg hadde klart å få på plass. Det manglet fremdeles 3 bilder for å ha komplett sett der også. Så dukket det plutselig opp et bilde av tipp-oldemor Kristine Johannesdatter Nyhuseie (1870-1946). Min tante Ann Karin Nygård hadde fått tak i dette igjennom kontakt med politiarkivet på Hamar.

Under andre verdenskrig så var alle personer påkrevd å ha legitimasjonskort. Mange kommuner har allerede sendt dette inn til Riksarkivet på Hamar – men enkelte distrikt, som Hamar politidistrikt har fremdeles arkivet hos seg selv. I tillegg til personalia så har personene også signert disse selv, slik at man får da både personalia, signatur og bilde. Jøder i Norge fikk sitt identifikasjonskort stemplet med en rød «J».

Med andre ord en glitrende kilde for bilder om du mangler bilder på folk som levde under andre verdenskrig.

Anetreet mitt begynner da å nærme seg komplett med 5 generasjoner!

Om artikkelforfatteren

Født 1981 i Horten som eldste sønn av Jarle Brudvik (1957) og Brit Mari Nygård (1961). Alltid hatt en dyp interesse for både lokalhistorie, slektshistorie og de lange linjer.