Navigasjon

Forstå historien, forstå deg selv

Hausferja

Hausferja

Har med interesse lest Robert Mjelde Flatås sine innlegg om Hausferja i Spåkeelvas Venner, og drister meg til å supplere med noen minner fra den tiden. Var bl.a. med over til Votlo 9 april 1940.

Men det jeg vil legge til i historien var striden mellom Dir. Bonde i Ull-varefabrikken og fergeeier Ådland.

Saken var at Ådland la opp morgenruta fra Haus via Garnes, Votlo og med ankomst YA kl. 07.15 slik at arbeiderne som var med ferja kom 20-30 min. for sent på jobb hver dag. Dette foregikk i årevis. Dette ergret Bonde mer og mer etter som tiden gikk.

Mange henvendelser hadde ikke ført til noe som helst, Ådland sto på sitt. Vel, man kan jo forstå Bonde. Hvis 10 mann kom en halv time for sent hver dag, så blir det 5 timer hver dag. Hva Ådland sine argumenter var vet jeg ikke, men hørte rykter om at det hadde noe med korrespondansen med jernbanen på Garnes.

Bonde var ingen tålmodig mann og kunne være direkte i sin væremåte over for andre. Ådland var heller ingen enkel mann å forhandle med, ja de var to stabukker begge to. En konfrontasjon på kaien med de to skal ha funnet sted, med katastrofalt resultat.

Ferja fortsatte som før med ankomst kl. 07.15. Til Bonde sin store ergrelse, mens Ådland,- kanskje gliste han i det stille.

Det er historien om to stabukker som var konger på hver sin haug, og som forsvarte sitt revir. Vel, Bonde sluttet etter hvert, og ferja fortsatte som før.

+ Vis andre artikler

Født 1933 i Ytre Arna, som eldste sønn av Einar Arthur Brudvik (1906-1983) og Agnes Lorense Stokke (1913-2004). Bosatte seg etterhvert i Hønefoss, men har igjennom sin interesse og levende historiefortelling alltid hatt Ytre Arna med seg.