En sang-glad familie
«Når vi var ferdige med å åpne pakkene ble juletreet plassert midt frem på gulvet og så tente mor alle lysene på treet. Det var levende lys og vi måtte være forsiktige slik at ingenting tok fyr. Bestefar skrudde ned lyset i oljelampen og da var det bare lys fra juletreet som skinte i stua. Vi holdt hverandre i hendene, gikk rundt juletreet og sang de fineste julesangene våre. Alle var med, bestefar og bestemor – Ingeborg Johannesdatter Veset (1844-1912), de andre voksne og alle vi ungene. De var flinke til å synge så julesangene ljomet igjennom stuen. Vi var en sang- og musikkglad familie. Etter juletregangen serverte mor kaffe og kaker. Klokka kunne bli både 1 og 2 på natten før vi kom til ro. Vi holdt julekveld til langt utover midnatt og vi ungene var med.»
«Første juledag hadde vi sosekjøtt til middagsmat. Til dessert var det plommegrøt (svisker) med små kremtopper på.»
Hornmusikken kommer
«Juledagsmorgen i 1913 ble vi vekt tidlig. Klokken 7 stilte hornmusikken i Ytre Arna opp og spilte julesanger. De gikk rundt i Ytre Arna og spilte. Det var fantastisk fint og stemningsfullt. De begynte ved banken og turen gikk videre til Bispegården, Haugaveien, Frydenlund, ned til gamlehjemmet, ned i Elvæ, nordover og opp Liavegen som vi sa i de dager, det var en heller skral kjerrevei. Når jeg ble eldre og kunne være med i hornmusikken selv, var jeg tidlig ute på juledagsmorgenen. Ofte var det kommet snø om natten, da var det stemningsfullt å komme ut i det rene hvite landskapet. Men det var en som var tidligere på enn hva jeg var – og det var Peder Nilsen, en som bodde lengre oppe. Han var og med i musikken og hadde allerede passert. Det var bare dette ene enkle sporet i snøen nedover.»
«Klokken 7 møttes vi i Samhold. Noen ganger var det så kaldt at ventilene på blåseinstrumentene frøs fast, da gikk vi innom Åsgaard sitt bakeri og fikk legge instrumentene i ovnen. Det var mange ganger så kaldt at musikken hadde primus med for å tine opp ventilene som hadde fryst seg fast. Musikken ble tatt vel imot og det hende og at vi ble bedt inn på julefrokost hos ledelsen i fabrikken.»
«Fra annet hold ble det fortalt at da en nye prest var kommet til Ytre Arna som ikke var kjent med denne tradisjonen så var det en juledagsmorgen hvor han syntes han hørte så fin og flott musikk, men ikke kunne begripe hvor den kom fra. Han gikk rundt i huset fra vindu til vindu før han oppdaget korpset nede på veien hvor de sto og spilte. Det var så nydelig, sa han, det var helt overraskende. Han visste ikke om dette, nei – det var så fint, og gjorde inntrykk på presten.»
Ole har i flere år kjøpt og kjøper fremdeles klippekort til harmoniens konserter i Bergen. Hver torsdagskveld så møter Ole frem til konsert. Han har sin faste plass på rad nr. 9 på plass nr. 8.
Hvit jul
«Når jeg tenker på det i dag og om jeg ikke husker helt feil – så synes jeg det alltid var snø rundt juletider i mine yngre år. Jeg kan i grunnen ikke huske at det ikke var snø – men jeg er nå sikker på at det må ha vært jul uten snø den gangen også. Vi hadde en hage hvor vi lagde store snøhus med snømenn og snølykter rundt. Snøhuset kunne være stort, det var ofte plass til 4-6 stykker. Der satt vi med stearinlys mellom oss og hadde det stemningsfullt. Noe jeg også minnes med jul er hester med bjeller og kaneslede. Når det kom bønder fra Haugland og gårdene rundt Ytre Arna inn til Ytre Arna for å handle til jul – og det var sledeføre – så var det med hest og slede de kom. Det var med å lage julestemning, et fint bilde før jul. Det var heller ikke skikk å henge ut julenek i Ytre Arna, dette ble bare praktisert i distriktene og områder hvor de dyrket korn.»