Min tipp-tipp-oldefar Nils Johannessen Vestervik (1819-1889) hadde et trøblete liv. Hans far var etterkommer av Galtung/Orning-ætten i Hardanger og slekten hadde da i noen generasjoner holdt seg relativt greit i hevd igjennom arv og arbeid. Men når faren Johannes Nilsen Vestervik (1794-1857) må selge unna mye av gården og arbeidet i 1839 så markerte dette begynnelsen på en vond tid for både Nils, hans familie og ikke minst ettertiden.
Nils gjorde nok det han kunne for å klare seg videre – men familien slet voldsomt med å få ting til å gå rundt. Barna måtte tidlig ut i arbeid. Det må ha vært et tungt slag for ham å se at slekten forvitret sakte men sikkert og kanskje var det også det som på et eller annet tidspunkt fikk ham til å søke trøst hos andre kvinner. Noe rundt 1870 så har han nok kommet i kontakt med ei dame som bar på syfilis-smitte og Nils ble så smittet med syfilis.
Syfilis (lues venera/morbus gallicus) hadde da hatt en eksplosiv økning igjennom Europa siden den kom dit rundt 1495. Man antar at selve sykdommen ble bragt til Europa av Christoffer Columbus sjømenn og mange av disse sjømennene gikk inn som leiesoldater hos Karl VIII av Frankrike (1470-1498).
Frankrike beleiret i 1495 Napoli og det er også da den første kjente syfilisepidemien brøt løs. Etter hvert som urbaniseringen tok plass utover 1800-tallet så skjøt også spredningen fart. Det er også nå vi ser en stor utbredelse av sedelighetsbevegelser.
Sykdommen fikk mange navn her i Norge – og noen av de var da: Franskesyken, Spanskesyken, Den Italienske Syke, Ros, Ratesyke, Røyta, Saltflod, Franzoser, Franssott, Gallisk Syke, Giljesott, Styggesjuka, Sursjuke, Klubba, Knektesott, Fransk Kram, Franske Pokker, Spanske Pokker og ikke minst slangvarianten; «En Sur En».
I dag er syfilis-smitten så å si utryddet i Norge, men på den tiden så var syfilis en skremmende sykdom som man ikke hadde noe gode muligheter til å helbrede.