Navigasjon

Forstå historien, forstå deg selv

To søstre møter to brødre

To søstre møter to brødre

Som yngre døtre av en gårdbruker hvor da bare eldstemann var sikret en fremtid, var det vanskelige tider på slutten av 1800-tallet. Mye handlet om å overleve og skaffe seg jobb men selvfølgelig hadde man også drømmer og tanker om en bedre hverdag. Søstrene Guri, Anna og Martha Koppen hadde nok de samme drømmene hvor de da hjalp foreldrene hjemme på gården Koppen ute på Osterøy. De forsto nok at dette ikke var fremtiden – men i en stakket ungdomsstund så holdt det greit.

Industrialiseringen hadde kommet til fastlandet og i Ytre Arna hadde Peter Jebsen etablert Arne Fabrikker allerede i 1846. Lønnsomheten hadde falt i årene 1898-1906 og i den perioden var det mange som mistet jobben ved Arne Fabrikker. I 1896 etablerte Christian Petersen Eidsvåg Fabrikker og mens Arne Fabrikker merket nedgang hadde Eidsvåg Fabrikker en sterk oppgang i samme periode.

Guri Koppen skaffet seg arbeid som tjenestepike hos fargemester Henrik Goebel. Dette var da rundt 1896 og søstrene var trolig fremdeles på gården Koppen hos foreldrene. Siden Eidsvåg Fabrikker nå hadde en sterk økning åpnet det seg muligheter for å få jobb der og Anna Koppen og trolig også søsteren Martha jobbet da her fra rundt 1897. Det var langt unna hjemstedet og fulgte man vanlig rutebåt så ville man da gått på båten i Eidsvåg og gått i land enten i Valestrand, på Votlo eller i Haus. Turen hjem til Koppen over Votlo og Haus var tunge og strabasiøse men langt kortere enn om man dro over Valestrand. Votlo og Haus var derfor gjerne utgangspunktet på sommerstid mens man resten av året aller helst brukte Valestrand.

Total pendlerute fra Eidsvåg Fabrikker og ut til gården Koppen uten fergeturen var nok rundt 20km noe som gav en pendlerute på rundt 50km tur/retur. Hvor da mesteparten ble gjennomført til fots. Vi vet da som fortalt i familien at Anna Koppen gjerne strikket mens hun da trasket denne ruten; og det ble noen mil i de rundt 2 årene hun jobbet på Eidsvåg Fabrikker.

Men tilbake til kjærligheten.

Guri Koppen jobbet som sagt som tjenestepike. I samme hus som Henrik Goebel så bodde det også en ung kar ved navn Johan Brudvik. Han var vevemester ved Arne Fabrikker og det tok ikke lang tid før de fikk øynene opp for hverandre. De har nok hatt flere stevnemøter og i familien så sies det at Guri og søsteren Anna Koppen traff Johan og Erik Brudvik første gang på dans på foreningskaien i Ytre Arna. I dag så eksisterer ikke kaien lenger. Deretter har det nok blitt flere stevnemøter på Guri og Johan både på foreningskaien og på Samhold.

Johan Brudvik
1871-1940

Guri Koppen
1874-1974

Erik Brudvik
1874-1953

Anna Koppen
1877-1976

Det tar ikke lang tid før Johan og Guri er gift – og i 1899 gifter de seg. Søsteren Anna som nå nok har fått et ekstra godt øye til Johans bror Erik Brudvik skulle nok gjerne ønske at hun var nærmere. Hvordan det ordner seg sier historien ingenting om – men i 1900 så finner vi både Anna og lillesøsteren Martha som veversker på ullfabrikken hos Arne Fabrikker. Den samme fabrikken som da Johan Brudvik er vevemester for – det er nok ikke helt usannsynlig at han har en finger med i akkurat det.

Etter at Anna og søsteren Martha Koppen så tar det ikke lang tid før den søte musikken som tidligere oppsto mellom henne og Erik Brudvik synger for fullt. I 1901 så gifter de seg og da hadde det knapt gått et år fra hun fikk kommet seg til Arne Fabrikker og frem til hun da var gift. Lite visste de den gangen at deres uskyldige flørter skulle ende med giftermål og med et stort antall etterkommere i dag.

Hadde det ikke vært for at Guri Koppen fikk den jobben som tjenestepike, så hadde historien om vår gren av Brudvik-slekten trolig sett langt annerledes ut. En søster som fikk jobb, ledet trolig til at de andre søstrene da kom til Ytre Arna – våre forfedre og mødre samlet, en liten hendelse i en stor verden som resulterte i oss.

Merknader

Historien er skrevet dels etter erindringer fra nålevende barnebarn og dels etter å ha tråklet sammen manglende biter fra folketellinger, kirkebøker og jubileumsskriftet etter både Eidsvåg og Arne Fabrikker. Det er så nære som det er mulig å få det.

Som en kuriositet kan óg nevnes at for observante lesere kan man se at både Guri og Anna Koppen ble nesten 100 år gamle. De sa alltid at de ikke ville bli 100 år og jammen meg så døde begge to rett før de ville rundet dette jubileumet.

Om artikkelforfatteren

Født 1981 i Horten som eldste sønn av Jarle Brudvik (1957) og Brit Mari Nygård (1961). Alltid hatt en dyp interesse for både lokalhistorie, slektshistorie og de lange linjer.